НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Отопление, вентилация и климатизация. Битови горещи води.

НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 27 Юли 2012 12:44

Bookmark and Share

Сушенето е инженерната област, в която притежавам 20-на патента на конструкции на сушилни апарати и технологии за сушене.
Представям ви един твърде полезен и необходим уред за всяко домакинство, особено на базата на предлаганите на пазара
подобни полупродукти, изрядно обработени с неотменните съвременни елементи на кулинарната химия - разните консерванти.
Всъщност надминаване на границата на допустимата поносимост или ако щете вредност от производителите на кулинарни
полупродукти е мотивът за изработването на този апарат за собствени цели. А и сега започва сезона...
И съответно влагането на пластмаси в апарата да е елиминирано или същите да не са в допир с продукта дори опосредствано.
Критериите, разбира се, са минимална стойност при максимална функционалност.

Предназначение: сушене на плодове (изчислителен режим), зеленчуци, подправки, билки, гъби, ядки, сухари, риба, меса и
суджуци; сушене и опушване на риба, меса и суджуци. Обаче за опушване ще е необходим най-вероятно още един апарат.
Възможна е приложимост, не опция, като камера за сушене на химически продукти при по-високи температури, изпичане на бои
и пр. високотемпературни изпълнения, след замени на нискотемпературно устойчивите материали и кабели.

Метод на сушене: конвективно сушене чрез излъхване с увеличаване на влагоемкостта на сушилния агент - въздух, чрез нагряване.
Производство на дим - тлеене на влажни дъбови стърготини в отделно външно огнище.

Инсталирана ел.мощност: 4 х 400 Вт, с опции 200 Вт (2 позиции), 400 Вт(4 позиции), 600 Вт(2 позиции),
800 Вт (4 позиции), 1200 Вт (4 позиции) и 1600 Вт. Управление - 2 петтактови ключа.
Дебит на сушилния агент (въздух), постоянен: 150 м3/ч при 75 Ра

Обща сушилна площ (плодове, зеленчуци) 0.75 м2.
Основни сушилни режими: плодове - 4 ч. 200 Вт + 10 ч. 400 Вт+ 4 ч. 600 Вт
зеленчуци и гъби - 4 ч. 600 Вт + 12 ч. 400 Вт
Продължителност на един сушилен шарж (изчислителен)- около 18 часа;
реален 16 ч, след 12 ч. започва отделяне на изсушен продукт (плодове) на всеки час.
Работни (реални)температури: в камерата 45- 55 оС; на изходящия въздух 35-46 оС;
практически не зависят от температурата на входящия въздух(ден, нощ),
увеличават се с намаляване на количеството изпарена влага;
практически не се достига до ограничаване на температурата от терморегулатор, бойлерен тип, настроен на 70 оС.
Достижими температури: ограничена от максималната температура на смукателния вентилатор, в случая 80 оС.
Скорост на сушилния агент: максимална 2 м/сек, средна около 1.5 м/сек.
Организация на движението на въздуха: зигзагообразно за постигане на максимален път, вход долу вляво, на всеки стелаж
прави завъртане на 180 градуса, изхвърля се от смукателен вентилатор нагоре отгоре вляво.
При входа и при следващите 3 завъртания на въздуха са разположени нагревателните реотани.
Капацитет по изходен материал: 6-10 кг.
Производителност по изсушен продукт 1.3-1.8 кг (плодове).

Размери 600 (в) х 500(ш) х 285(д) мм. Поради кулообразния вид задните крака са продължени около 30 см за устойчивост.
Конструкция: 6 стелажа, носещи подвижни тави.
Маса, незаредена: 20 кг с метални тави.
Носещи тави: полистирол-тави 420х280 мм; листове поцинкована ламарина 450 х 275 мм,

Изолация срещу неконтролирано проникване на въздух през неплътности на заварки, сглобки и занитвания:
високотемпературен силикон.
Уплътнения на вратата: армиран РЕ-шлаух 10 мм.

Материали - вентилатор на лагери BA 12/2 MMotors JSC-България, поцинкована ламарина 0.5 2 м2, силикон 90 г,
нагреватели 4 бр., кабел 1мм2 10 м, полистиролни тави 6 бр.; всички останали материали втора употреба и остатъци.
Време за изработване 2 дни+1 ден уплътнения.

Поглед отпред - затворена, отворена, отворена с метални тави и заредена

Home Drying Chamber - Front View.jpg


Home Drying Chamber-Empty.jpg


Home Drying Chamber w Drying Tins.jpg


Home Drying Chamber - Full Charge.jpg


Поглед отляво, отдясно и отгоре с КИПА

Home Drying Chamber - Left View.jpg


Home Drying Chamber - Right View.jpg


Home Drying Chamber - Upper part - KiPA.jpg


Система за затваряне/отваряне на уплътняваща врата тип "Водопроводен ключ"

Home Drying Chamber - Key Plumber Type.jpg


Изсушен продукт - зарзали, във фаза на отвръщане
( 24 ч. за уеднаквяване на влагата в продукта и помещението на съхраняване в памучни пликове)

Home Drying Chamber - Final dryed fruits.jpg


КОНКУРЕНЦИЯТА. Сега я издирих, за онагледяване.

Домашна сушилна камера VES VMD-1, Испания

Материал: изцяло пластмаса
Мощность 300 Вт
5 разглобяеми секции
2 нива на поставяне на секциите: (1,25 или 2,5 см)
Диаметър на секциите за сушене: 32 см
Полезна площ 0.4 м2
Цена: 72-76 USD, Москва; в България уреди на тази марка с подобна цена са около 180-200 лв.

Electric Drying Chamber VES VMD-1 Spain.jpg


http://www.youtube.com/watch?v=uCaOlAyimMM

Подобен уред, китайска направа, се продава в МЕТРО-Варна на цена 72 лв.

Домашна електрическа сушилна камера "Вимпел", Русия, (шкаф сушилен) за зеленчуци и плодове

Electric Drying Chamber Vimpel - Russia.jpg


Полезна площ на шкафа - 0,3 м2
Материал: метал
Температура на сушене - от 50 до 80 oC в зависимост от режима на сушене
Габаритни размери, мм: Дълбочина - 365. Ширина - 445. Височина -770
Маса на сушилния шкаф "Вимпел": 22 кг
Потребяема мощност: 0,75-1,5 кВт
Напряжение, В, Хц: 220, 50
Цена 6850 рубли, около 220 USD, Москва

Заключение.
Отлична работа на апарата, точно при изчислените параметри, по отношение на сушенето на плодове (зарзали).
Качеството на крайния продукт е високо.
Цената е по-ниска от конкурентните изделия, при многократно по-висока производителност.
Откупуването на апарата практически се осъществява за няколко дни или 10-на кг изсушена продукция;
по-високото качество и екологичността на продукта съсем не се взимат под внимание.
Оптимален режим. Практически вечер в 17-18 ч. се зарежда и включва, през нощта работи без наглеждане (и безшумно),
в 5-6 часа сутринта започва изваждане на изсушен продукт.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 09 Апр 2014 05:55

ivori1 написа:...

От физиката за 5. клас е известно, че температурата на кипене на водата се понижава с намаляване на налягането.
При конвективното сушене на плодове и зеленчуци обаче процесът на отделяне на влагата протича чрез процеса излъхване, а не кипене.
Работното налягане няма абсолютно никакво значение - доминантният параметър е скоростта на сушилния агент.
А поглъщането на отделената влага се осъществява от голямата маса въздух, осигурявана чрез вентилатор,
чрез просто увеличаване на относителното влагосъдържание на сушилния агент (въздуха).
Описаната идея е свързана със значителни инвестиции - замяна на евтиния вентилатор с помпа, по-скъпа на порядък,
постигане на въздухонепроницаемост и вакуум в обем минимум 100 литра, което е свързано с високи якостни изисквания.
А тази тръба до четвъртия етаж е връх на "направи сам" изделията.
Изобщо неработоспособно или безкрайно бавно работещо устройство на отделни тактове,
т.е. не непрекъснат процес, което очевидно говори за ниска термодинамическа ефективност.

В практиката се прилага лиофилно сушене (лиофилизация), т.е. замразяване на продуктите и след това вакуумно сушене,
процесът е сублимация на разтворителя (водата) от твърдо в газообразно състояние при достатъчно висок вакуум.
Така се сушат продуктите за космическата храна, биопродукти за медицински цели, кръв и кръвна плазма.
Явно скъп, енергоемък и бавен процес.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот kovat на 11 Апр 2014 17:39

Поздрави !!! Изпитвам огромно удоволствие да чета постовете ти (academil) по всички направления. sk (38).gif
Какво е мнението ти за термопомпена сушилна камера за диворастящи гъби?Преди 5-6 години спретнахме такава на един клиент, но той пък така и не започна да я експлоатира като хората за да имам реални наблюдения.Сега се меракландисвам да сглобя нещо мобилно с р-ри около 100/120см h-250см за около 30 рамки/по около 2 кг гъби на рамка/. Чудя се само дали да е електронагревателна или да е с термопомпен принцип на работа.Бих бил мнооого доволен да почерпя от твоите знания и опит. a (88).gif
kovat
Потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 15 Сеп 2011 00:25
Skype: kokovat

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 12 Апр 2014 04:54

kovat написа:...термопомпена сушилна камера за диворастящи гъби?

Замисленото съоръжение с указаните размери и натоварване по изходен продукт е полупромишлена сушилна инсталация,
за дребно производство от около 500-600 кг изсушен продукт на година, 200 шаржа.
Приблизително с 5-6 пъти по-голяма производителност от описаната по-горе домашна сушилка.
Необходимата номинална топлинна мощност е приблизително 4 КВт.
Важна е скоростта на сушилния агент - приблизително трябва да се запази скоростта при прототипа,
и оттам да се конструират геометричните размери на сушилната камера.
Нагревателите следва да се разположат на значително повече места, което несъмнено ще усложни конструкцията.
С елитна термомомпа може да се получи номинална температура на сушилния агент 45°С,
като тази температура трябва да се поддържа колкото се може по-равномерна по хода на движение на сушилния агент.
При среден коефициент на трансформация СОР=4, необходимата ел.мощност на термопомпата е 1 КВт.
Или намаляване на ел.мощността на сушилната инсталация (печалба) е 3 КВт.
Предполагам продължителност на шарж при сушене на гъби 18-20 часа, или печалбата е 54-60 КВтч,
което е средно 0,90 лв., при трифазен промишлен ток - около 1,10 лв., последното може и да е повече - зависи от ЕРП.
Инвестициите за елитна въздушна термопомпа, заедно със специално изработени оребрени змиевици в сушилната камера, няма да са под 3 000 лв.
Приблизително толкова ще е стойността на самата сушилна инсталация. А бизнес-проектът ще изисква и хладилна камера.
Или са необходими 2 700 - 3 200 шаржа, да се изплати инвестицията за термопомпата, това са приблизително 14-15 години, евентуално 7-8.
Амортизационният период на термопомпата предполагам, че е 7-8 години (промишлен компресор).
Допълнително сложен ремонт и поддръжка.
Приведените числа са ориентировъчни.
Трябва да се направи подробен конструктивен проект, с конкретни данни, на базата на които да се извършат технико-икономически изчисления.
Недостатък на термопомпеното подгряване е и липсата на възможност за увеличаване на температурата,
например при сушене на зеленчуци - 60-70 °С.
Термопомпеното подгряване стеснява асортимента на производството, което принципно не е удачно за дребно производство.
Примерно през късна есен гъби няма, затова пък има пипер, а търсенето на млян червен пипер никога не престава.
Себестойността на кг млян червен пипер е 10 лева, а на едро се продава по 24-26 лева, разфасован до 48 лв.
Изобщо комбинация на термопомпа със сушилна инсталация е екзотика и е ефективна при по-високи температури,
непрекъснат процес, утилизация на отпадна топлина или приложение на химически термопомпи, напр. хемисорбционни термопомпи.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот Flo на 12 Апр 2014 08:21

Какво ще кажеш,ако към вентилационните отвори на микровълнова фурна се включи една прахосмукачка да засмуква? До 6 мин. работа на микровълновата не води до гликиране на протеините в продукта и на практика това е най-щадящото сухо нагряване.Предполагам,че комбинацията вакуум с микровълново нагряване ще е най-скоростния сушилен процес за обикновени продукти.Иначе аз,като чуя сушене се изприщвам,защото преди години на една индустриална разпръсквателна сушилка загубих цяло състояние,като плащах по около 60 долара на час за 2 работни дни и нищо не се получи.
Flo
БЕТОНИ
БЕТОНИ
 
Мнения: 668
Регистриран на: 27 Мар 2011 11:42
Местоположение: Варна
Skype: rumenrumen1234

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 12 Апр 2014 09:23

Flo написа:Какво...ако към вентилационните отвори на микровълнова фурна се включи една прахосмукачка да засмуква?

Доминиращият процес при конвективното сушене на плодове и зеленчуци е излъхване, т.е. изпарение на разтворителя (водата) доста под точката
на кипене, главно за да няма карамелизация на захари, второ да е икономически изгодно откъм инвестиции и експлоатационни разходи.
Не ми е известно неензимно гликозидиране на протеините във високотемпературни сушилни процеси (150-180 °С),
вероятно защото тяхната продължителност е няколко секунди, напр. при разпръсквателното сушене, и не се проявява (сушено мляко, нес-кафе).
А факторът при конвективното сушене в случая е скоростта на сушилния агент.
На този процес се дължи сушенето на прането при положителни околни температури,
а при замръзване - има и сублимационно сушене, ускорява процеса. Вж. БГ-мама.
При конвективното сушене се нагрява сушилният агент, в случая въздухът, единствено за да се повиши влагоемкостта му.
С други думи, показаната сушилка ще работи (суши) и без нагревателни елементи,
за сметка на по-ниското влагосъдържание на околния въздух спрямо 100 %, разбира се по-бавно.
А без вентилатор ще се получат печени плодове, като във всяка фурна.
С други думи по въпроса - нагряването на самия изходен материал слабо, или незначително, ще влияе върху скоростта на сушене, да кажем,
че ще има слабо увеличение на скоростта на движение на водата в капилярите към повърхността на продукта следствие по-ниския визкозитет.
Без значение дали се подгрява със СВЧ, кондуктивно, индуктивно и т.н.
В тези случаи ще има конвективно нагряване на сушилния агент от нагретия материал, но понеже температурната разлика като движеща сила
е твърде малка, термодинамическата ефективност на процеса ще е твърде ниска, а времето на сушене неприемливо продължително.
Директното нагряване на сушилния агент е ефективния процес.
Имам известни подозрения за обемна карамелизация на захарите при подобен вид нагряване (MW - не е едвакво в обема),
а те запушват капилярите, и в резултат се получават варени плодове,а не сушени.
Такъв проблем имах при сушене на банани - наложи се да се сушат в пастообразно състояние под вакуум и след това да се пресоват на резенчета.

ПП. Разпръсквателните сушилни инсталации са възможно най-капризните, затова пък най-енергоемките. Даже се сещам кой е шегобиецът.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 13 Апр 2014 11:39

Вчера получих запитване за още една екзотична комбинация на конвективен сушилен апарат,
този път комбиниран със соларен (слънчев) панел за подгряване на сушилния агент с безплатна енергия.
Намирам, че поне за пълнота на комбинациите по темата е добре да публикувам отговора.

Комбинацията на сушилна инсталация със соларен панел принципно е удачна, в някои случаи, някъде.
Соларен панел, примерно тип вакуумни топлинни тръби със селективно покритие, в които циркулира флуид, може и антифриз,
нагрява входящия въздух в сушилната камера, може - дори е необходимо, и промеждутъчно подгряване.
Най-простият вариант е панел "топлинен сандък" - дървен сандък, отвътре с дебела тенекия, вапцана със "Штъркел", отгоре със стъкло.
Въздухът преминава надлъжно през сандъка, нагрява се от тенекията и постъпва в (малка) сушилна камера с 1-2 кг материал.

Единствено технико-икономическият анализ ще покаже дали е целесъобразна тази комбинация - кога и къде, при какви условия.
Априорно може да се дефинират следните недостатъци.
1. Слънчевата радиация в България не е особено голяма. Това ще изисква по-голяма площ или повече соларни панели, респ. по-високи инвестиции.
2. Трудно регулиране на необходимата температура на въздуха - около 45 °С, поради променливата радиация през деня, през сезона, от метеоусловията.
3. Необходимост от усвояване на излишък на топлинна енергия по друг начин, също подлежащ на регулиране.
4. Малка температурна разлика между циркулиращия флуид и входящия въздух - големи топлообменници за междинен прогрев, които не могат да
се вместят в сушилната камера, може да са по-големи от нея, или трябва да са космическо изпълнение със съответните цени. Ако е само един
топлообменник за еднократно подгряване, то сушилният процес ще е неефективен, т.е. бавен.
5. Сушене само през деня. През нощта е необходима изолация на сушилката от нощния влажен въздух.

В преден постинг има анализ на комбинация на конвективен сушилен апарат с въздушна термодинамична (с цикъл на Лорентц) термопомпа.
Ако разгледаме същата полупромишлена сушилна инсталация с производителност 500-600 кг/година и топлинна мощност 4КВт,
то за соларна инсталация с мощност 4 КВт са необходими към 20 квадрата панели, или грубо 10 панела,
сега цената е 600 лв./панел, 12 000 лв. инвестиции, без доставни, транспортни, монтажни и др. разходи,
също без помпи, тръби, фитинги, топлообменни апарати, КиПА и обикновена арматура, антифриз.
Срок на откупуване на инвестициите 30-45 години.
Това прави комбинацията на (полупромишлена) сушилна инсталация със соларни панели икономически неизгодна.
Едва ли комбинацията на фотоволтаична инсталация от фотосоларни панели с електросушилка ще покаже по-добри икономически резултати.
Вижте по-колко се изкупува зелената електроенергия !!!
Общо взето като обобщение от двата анализа - в сила е икономическото правило:
при инвестиция за евтината енергия над 1 000 лева /КВт екзотичната комбинация не е изгодна.
В условията на България по-изгодно ще е сушене на слънце в тави.
В южните райони комбинация тип "топъл сандък" за домашни цели.

В някои страни ог третия свят, особено по на юг, Хондурас, Афганистан, Бенин - където радиацията е много по-голяма,
плодовете в изобилие и безплатни, в джунглата по селата няма ел.ток, една мобилна соларна сушилка изглежда като необходимост.
Дори и да е с топлинни тръби на гравитачна циркулация.
Даже и "направи сам" изработка от 1-2 варела, пълни с вода и стар автомобилен радиатор за подгряване на входа на сушилния агент,
пак при гравитачна циркулация, ще е работоспособна и доста ефективна комбинация.
А при достатъчен брой "варели" може да се постигне и непрекъснат процес на сушене - и през нощта.
Най-простата комбинация с най-обикновен слънчев "топъл сандък", монтиран наклонено,
в горния край на който е закрепена сушилната камера с малка производителност, без вентилатор.

При всички случаи на липса на ел.енергия сушилката следва да се конструира като колона във височина - поне 2-3 метра,
или на върха на тръба, или цялата конструкция да е развита във височина, за да се използва естествената тяга,
и да се елиминира необходимостта от вентилатор.

Общо взето това е поредната екзотика. Съблазнително - безплатна (или твърде евтина) топлинна енергия,
но ужасно големи инвестиции, и трудна експлоатация, да не кажа проблематична.
Тази тематика е най-полезна за черпене на грантове по US AIDS в помощ на страните от третия свят и писане на псевдонаучни статии.

Още нещо. Изобщо за соларните батерии.
Според мен - и според грамотната икономика, соларните батерии даже и за топла вода са неизгодни за региона на Варна,
все още, даже без да се слагат разходите за грамотното справяне с легионелата.
Бойлер 2 КВт разходва 0.80 лв. за едно ел. загряване, соларни инвестиции 6 000 лв. са 7 500 загрявания,
или 21 години при ежедневно ползване, с другите разходи отива към 30-на години срок на връщане на инвестициите.
Срок на откупуване 3.5-4 години за топлотехническите съоръжения се смята по света за максималния приемлив срок.
Без значение какъв е амортизационният период на вакуумните тръби според производителя,
за България срокът се определя от популацията на гарги в района,
простата причина е, че гаргите са любители на орехи, гръцки орехи,
а ги чупят, пускайки ги от голяма височина върху светли гладки повърхности.
И улучват.
А тези разходи по възстановяване на тръбите никак не са малки.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 16 Апр 2014 12:33

sashot написа:...

Господине,
Chefo77 написа:...
Това е професионален ФОРУМ и етикетът, освен ПРАВИЛАТА, повелява да се представите в съответния раздел. Благодарим ви, че спазихте това.

Особено наблегнете на топлотехническото образование и адекватния опит! :D
Ние считаме, че демонстираните познания във въпросната област от Вас в този форум са почерпени единствено от рекламни листовки,
някои форуми, посветени на самодейността,
и от свободно списвани и редактирани сайтове в WIKIPEDIA.
Разубедете ни ! :D
Отдавна съм написал
academil написа:...
Форумът е професионален и не е място за начално ограмотяване.

И добавям, нито място за упражнения по такива знания. :D
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 17 Апр 2014 09:13

Още нещо важно, чиято специфика изисква регламентиране, дори до ниво правила на форума, за избягване на ред конфликтни ситуации,
предизвикани от неспециалисти, както и от потребители-самодейци, търсещи безплатно проектиране тук.
Специалистите, които могат да си изготвят сами проектите, не търсят помощ тук, още по-рядко във форум "Направи сам".
Проектът струва пари.

Професионалните становища тук по всякакви обекти, представляващи отделни независими части на инвестиционен проект -
Конструктивна, ОВК, Елчаст, ВиК и пр., предмет на разработване от специалисти с проектантска правоспособност,
са експертни, оценките са приблизителни, в много случаи нарочно ориентировъчни, независимо че се базират на проектантските методики,
и в никакъв случай на аналогии от типа "при мен е така и така", "чух/видях/прочетох еди-къде-си, че е еди-как-си" и пр.
В противовес, болшинството конкретизации по технически и технологически въпроси в този форум се отнасят към направлението "Направи сам",
(почти всички такива въпроси са дублирани и във форума "Направи сам"), вкл. и по стопански начин,
където отговорност за крайната реализация и резултатите носи единствено или главно собственикът,
който обикновено е и проектант и изпълнител.
Многократно е посочвано:
academil написа:...В този форум с проектиране не се занимаваме, поради липса на проектантски статут на форума.

academil написа:...този форум не извършва проектантски дейности, нито влиза в комплексни изчислителни процедури.

academil написа:...Ако нямате проект - обърнете се към действащи проектанти.

academil написа:...Приведените числа са ориентировъчни.
Трябва да се направи подробен конструктивен проект, с конкретни данни, на базата на които да се извършат технико-икономически изчисления.

academil написа:...Интернет-мрежата и форумите не са място за решаване на проектантски задачи, за които се иска подпис и печат.


Също така този форум не е място за обстоятелствена или изчислителна проверка на изготвени проекти,
нито място за изготвяне на каквито и да е материали с доказателствена стойност по осъществени, съществуващи или бъдещи проекти.

:D
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот academil на 19 Апр 2014 16:10

Безкрайно ми е забавно да гледам как се клатят устоите на фундаменталната наука от умозаключения,
постигнати след месеци издирване и изучаване на рекламни листовки,
синтезирани във въпроса "Що е аквапанел и има ли място в каминомайсторенето" .

Ако не съм го казвал, ще повторя, че анонимността на участниците в този форум им позволява да създават всякакви инсинуации.
И инсинуациите се създават единствено от анонимници, за кой ли път.
Справедливо е да се отбележи. Не ли ?
Правила за използване на форума на bgremonti
...
25. Всеки потребител е длъжен да се представи в сектора "Представянето е задължително", съгласно правилата на раздела,
след регистрацията си във форума.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт
 
Мнения: 2463
Регистриран на: 17 Яну 2011 19:03
Местоположение: с. Слънчев ден, в покрайнините му е Варна
Skype: Не приемам съобщения

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот ahmakov на 19 Апр 2014 19:34

academil написа:Безкрайно ми е забавно да гледам как се клатят устоите на фундаменталната наука от умозаключения...
Ако не съм го казвал, ще повторя, че анонимността на участниците в този форум им позволява да създават всякакви инсинуации.
И инсинуациите се създават единствено от анонимници, за кой ли път.
Справедливо е да се отбележи. Не ли ?...


Устоите на фундаменталната наука, могат и се клатят и от неанонимници.
academil написа:От физиката за 5. клас е известно, че температурата на кипене на водата се понижава с намаляване на налягането...
А поглъщането на отделената влага се осъществява от голямата маса въздух, осигурявана чрез вентилатор,
чрез просто увеличаване на относителното влагосъдържание на сушилния агент (въздуха).


Някой може ли да дефинира или посочи място където е дефинирано относително влагосъдържание .

Неанонимността, на участниците в този форум, не им пречи да създават всякакви инсинуации.
academil написа:..Необходимата номинална топлинна мощност е приблизително 4 КВт...
С елитна термомомпа може да се получи номинална температура на сушилния агент 45°С,
като тази температура трябва да се поддържа колкото се може по-равномерна по хода на движение на сушилния агент.
При среден коефициент на трансформация СОР=4, необходимата ел.мощност на термопомпата е 1 КВт.
Или намаляване на ел.мощността на сушилната инсталация (печалба) е 3 КВт... при трифазен промишлен ток - около 1,10 лв., последното може и да е повече - зависи от ЕРП.
Инвестициите за елитна въздушна термопомпа...
Приведените числа са ориентировъчни....
Недостатък на термопомпеното подгряване е и липсата на възможност за увеличаване на температурата,
например при сушене на зеленчуци - 60-70 °С.
Термопомпеното подгряване стеснява асортимента на производството, което принципно не е удачно за дребно производство...


За да се разглежда някакъв, дори и идеен проект, той трябва да е с реални машини.
Елитна термомомпа не може да поддържа температура на сушилния агент 45°С. Фабрично не повече от 30°С, при което СОР=4 вече е само мечта.
При температура на околния въздух, по висока от 21°С, не може да се ползва в термопомпен режим, защитата изключва, а някой се опитва да ни убеди, че ще работи на номинална мощност.
В хладилен режим на работа, ограничението на температурата е максимално 43°С...
Използването на "елитна термопомпа" е кауза пердута. С високотемпературна хладилна машина работеща на R 134а, нещата идват в реалния свят.
Ще ми е интересно да видя модел на някаква марка елитна термопомпа, на трифазен промишлен ток с номинална топлинна мощност 4kW и СОР=4 ...
Това, че някой се е представил, не му дава право, да не спазва правилата на форума...
ahmakov
Нарушил правилата на форума
Нарушил правилата на форума
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Ное 2011 22:46
Skype: ...

Re: НАПРАВИ САМ. Професионална електросушилна камера

Мнениеот yaneff82 на 19 Апр 2014 21:16

Да но това , че не си се представил означава , че не зачиташ правилата на този форум и присъстващите в него .
Не разбирам от нещата за които спорите и затова не се меся , но ми писна разни индивиди - ( Стефановци ) да изкачат от някъде и да се мислят за нещо повече от нас простите майстори .
Правилата на този форум не са писани ей така да запълват пространство , а за да се спазват .
А сега ако обичаш представи се или хващай гората .
Монтаж на гипсокартон - снимки http://www.yaneff82.snimka.bg

Страницата ми в фейсбук - https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D ... 422?ref=hl
Аватар
yaneff82
СУХО СТРОИТЕЛСТВО
СУХО СТРОИТЕЛСТВО
 
Мнения: 2432
Регистриран на: 23 Дек 2009 11:30
Местоположение: Бургас
Skype: yaneff82

Следваща

Назад към ОВК и БГВ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта