Вар

Видове материали
Физическите, химическите, икономическите свойства на материалите
Научни обоснования, избор на материали, производството на материали, анализ и технически приложения.

Вар

Мнениеот special на 06 Мар 2008 23:24

Вар

От хилядолетия варта се използва в строителството за зидарии и мазилки. Тя представлява калциев оксид с редица примеси.
Отделните форми се различават по съдържанието на вода и процентното участие на съставки като силиций, алуминий, желязо, магнезий и други.
Варта се получава в процес на изпичане на варовик в пещи при висока температура. Така получената вар се нарича негасена, защото при контакт с вода протича активно отделяне на въглероден диоксид във вид на кипене. Този процес е известен като гасене на варта.
Той е екзотермичен, т.е. протича с отделяне на топлина.
В повечето от случаите на приложение на варта тя трябва да бъде гасена. Гасената вар представлява тестообразна смес, която може да се съхранява много години. След продължителен престой дори се наблюдава подобряване на свойствата на варта, защото това гарантира, че и най-малките частици вар са угасени. Ако варта се използва преди да бъде напълно угасена, след време върху измазаните повърхности се появяват деформации. Наблюдават се втвърдени участъци, които се гасят впоследствие от влагата на въздуха и на мазилката, надуват се и покритието над тях се отлепя. Така че качествено приготвената вар е от съществено значение за добия ефект от работата с нея. Тъй като бъркането на гасена вар е трудоемко, често се използва хидратна негасена вар, която се гаси на място. Тя също трябва да отлежи около две денонощия, за да протече пълно угасяне.
За получаване на класическите свързващи разтвори, варовото тесто се смесва с пясък. Често за по-голяма здравина се добавя цимент. Тази смес се използва предимно за замазки, шпакловки и зидарии. Голямо е и приложението на варта във варовите бои и мазилки. Варта се среща и като добавка към циментно-пясъчните разтвори за увеличаване на пластичността.

Според номенклатурата на видовете продукти от приложение 1 към чл.1, ал.2 “Групи строителни продукти” от Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти (НСИОССП), строителната вар бива калциева (негасена), доломитна и хидратна. В зависимост от съдържанието на активни вещества (калциев оксид и магнезиев оксид), варта се дели на три вида - първият има 80-85% активни вещества, вторият - 70% и третият - 60%. Гасенето на варта протича с различна скорост за различните видове. То се осъществява толкова по-добре, колкото по-голямо е съдържанието на калциев оксид в негасената вар и колкото по-малко време е преминало от момента на нейното изпичане. Ако скоростта на гасене е до 10мин., варта се приема за бързогасяща се, а ако се гаси за 10-30мин., тя е бавногасяща се.

Варта се отнася към система 2 за оценяване на съответствието. НСИОССП въвежда 6 такива системи - 4, 3, 2, 2+, 1 и 1+, според изискванията за безопасност при прилагане на съответния продукт. При ограничени изисквания се прилага система 4, а при система 1+ изискванията са най-големи.

Независимо дали сте производител, инвеститор или друг специалист в строителния бранш, ако имате работа с вар, то трябва да сте запознати с Европейските норми (EN), приети като Български държавен стандарт (БДС), отнасящи се до варта.

Така например, БДС EN 459-1 е стандарт, който съдържа определения, спецификации и критерии за съответствие на строителната вар, употребявана като свързващо вещество за производство на строителни разтвори за вътрешни и външни зидарии и мазилки и за други строителни продукти. В него освен определенията за различните видове строителна вар и тяхната класификация, ще намерите и изискванията за химичните и физичните свойства за съответния вид вар. БДС EN 459-2 описва методите за изпитване на всички видове строителна вар: вземане на проби; химични анализи; физични изпитваия; якост на натиск; финост на смилане; обемопостоянство; време на свързване; водозадържаща способност; определяне съдържанието на въздух; обемна плътност; реакционна способност; свободна вода. Методите за оценката на съответствие за строителната вар с продуктовия стандарт EN 459-1 и декларацията за съответствие от производителя са описани в БДС EN 459-3. Този стандарт включва правилата за собствен контрол върху продукцията от производителя и мерките, които трябва да се вземат при несъответствие.

Благодарение на http://stroiteli.elmedia.net/
Съдете за Вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му.

ИзображениеИзображениеИзображение
http://www.bgremonti.com
http://otpushvane.com
Аватар
special
Експерт
 
Мнения: 2731
Регистриран на: 04 Дек 2006 21:19
Skype: brb

Назад към Строителни материали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта