молба за съвет - последователност при започване на основен р

В този раздел се говори за ремонта като цяло.

молба за съвет - последователност при започване на основен р

Мнениеот Aac на 29 Май 2012 10:34

Привет на всички :)
От доста време чета форума и сега се налага да питам за съвет :
апартамента е във Варна / кв Чайка . 2 спални ,хол ,кухня- 100кв м . Разположен е на 1ви жилещен (под мен са гаражи и гарсониера) Изложение -изток-запад , вътрешен апартамент , тухла.
Понеже е старо строителство и нищо не е пипано от построяването , приемаме че е за пълен ремонт . Смятам да живея там , така че не ми се правят компромиси заради цената на ремонта. Времето което съм си поставил за нанасяне е след 1-2 години (колкото може по-рано но да не се налага претупване на технологията за да се намали срока за ремонта)
Имам скици и снимки , при нужда ще ги постна и тях.
Сега въпроса - откъде и как да започна ?
Засега смятам така , но предполагам ще ме коригирате ако допускам грешка :)
1)Махане на паркета във всички стаи (стар и скърца)
2)разрушаване на старата подова настилка (навремето са ползвали сгурия, ако съм разбрал правилно)
3)изравняване на подовете във всички стаи (саморазливна настилка , марка , майстор който може да свърши работата в района на Варна ?)
4)чакам 1 месец
5)полагане на фибран (пресована вата по-добър избор ли е?) в целия апатрамент (марка , дебелина и плътност на плоскостите , марка за лепило ?) , измазване (има ли смисъл от това?)
6)ламинат

7)смяна на ел инсталация - четох за инсталация с още един допълнителен проводник ,който осигурява по -голяма защита (с малки деца съм :))
8)подмяна на ВИК системата , без основната тръба която с метална , но няма как да се замени

9)PVC дограма (3 стъклопакет) , тук смятам първо да изхвърля старата ,след това да дойде майстор който да измаже рамката до правилен правоъглник ,за да се ползва мин слой пяна при новата дограма . Иска ми се да сваля и горната част на рамката (итонг или има по-добро решение)

Приемам всякакви съвети , забележки и идеи . Благодаря предварително на всеки решил да помогне :)
Aac

Re: молба за съвет - последователност при започване на основен р

Мнениеот academil на 29 Май 2012 11:22

Привет.

Всичко е погрешно.

Не е основен ремонт, по смисъла на ЗУТ.
По-скоро, да речем, реновация на ел.и водопроводни инсталации,
и промяна в дизайна, технологията и художественото изпълнение на някои довършителни работи.

Първо, всяко жилище се характеризира с изкуствено създаден комфортен микроклимат,
който сам по себе си има достатъчно много параметри -
температура (отопление и охлаждане), влажност, скорост на въздуха, кратност на въздухообмен,
и още доста, които трябва да се намират в определени оптимални граници.
Нито дума поне като идея какво и как. А оттам се тръгва.
Същото по отношение на технология на кухнята какво и как.
Дали ще има аспирационна уредба или не, е от твърде съществено значение.
Същото по отношение на БГВ, дали е газов бойлер, соларен панел или друго, пак нищо.
Същото по отношение на технология на пералното стопанство,
и произтичащото интензивно сушене и гладене - има малки деца, с голямо влагоотделяне. Отново нищо.

То хубаво, че имате виждане по отношение на ДТЗ,
но тази (временна) опасност в домашни условия се отстранява безпроблемно с едни капачки за контакти по 5 стотинки.
Докато въпросът с ПДК на въглеродния диоксид при малки деца стои далеч по-остро,
защото незабележимо, но безвъзвратно се отразява зле на интелектуалното им развитие.
А предвиждате, предполагам троен стъклопакет, практически с нулева инфилтрация.

Необходим е поне концептуален проект или модел за всички горни важни неща,
и чак след това да се търсят конкретни решения за ремонта на отделни части.

Искам да кажа ясно и точно, че изложеният принцип на подмяна на едно нещо от 1970 година с друго нещо, съвременно от 2012 година,
далеч не е съвременно решение. Въобще не е решение.
Даже ще си позволя да твърдя, че ще има съществено влошаване на параметрите на обитаемост от 1970 година.
Самото скърцане на паркета - което единствено като описан проблем иска решаване, има собствено решение.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт

Мнениеот Aac на 29 Май 2012 14:23

По принцип не съм запознат с термините използвани в строителството , така че вероятно допускам неточности .
Ще се опитам да опиша въпросите си един по един :)
1) относно влагата , от това което съм прочел из форумите , смятам да подходя така-> за пода , доколкото разбирам , се препоръчва да се ползва фибран . За външна изолация - стириопор (10 см) а там където има бетонни колони - фибран със същата дебелина. За таваните - смятам да се използва вата . Климатици - смятам да купя такива , осигуряващи циркулация на външен (за помещенията в-х) . Ако не е достатъчно - влагоабсорбатор (активен тип) .
Относно санитарните помещения - имат предвидена вентилаця , ако е необходимо ще монтирам изсмукващи вентилатори .
Бойлер - електрически .
За ел системата - не смятам че ще спестя кой знае колко , ако я направя с 2 проводника .
ВИК - най добрия вариант за който прочетох във форума - "парни " тръби със пресова сглобка (ще потърся темата в която се дискутираше + и - на различните тръби
Aac

Мнениеот nasco2 на 29 Май 2012 18:13

Ако имате балконски врати първо дограмата, после паркета. Доста главоболия и време ще си спестите ако ремонтирате паркета вместо да го изхвърляте. За съжаление по компетентно мнение може да се даде само на място от специалист. Успех.
Аватар
nasco2
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ

Мнениеот academil на 30 Май 2012 05:26

Привет.
Съвсем не иде реч за терминология, а за същност на проблемите.

Не знам кой химически грамотен професионалист и къде, освен в търговските реклами,
препоръчва да се слага вътре в жилищно помещение пенополистирен.
Отделяните химикали в продължение на години следствие непълна полимеризация,
а след това също такива от деструкция, са не само алергени, но и канцерогени.
По същите химически закономерности ламинираният паркет е несравнено по-зле от естествения, даже и такъв на 40 години.

Единственото, което може да се каже срещу сгурията, е наличие на известна повишена радиоактивност.
Едва ли при Вас след 40-на години радиацията е нещо повече от естествения фон.
Няма основателни причини сгурията да се маха.

Вкарване на необходим външен въздух и постигане на оптимална кратност на въздухообмена
чрез обикновени климатични системи е нон-сенс.
Необходими са касетъчни таванни тела с въздухообработващи камери, които няма къде и как да бъдат монтирани.

Монтиране на допълнителни смукателни вентилатори е в противоречие с уравнението на масовия баланс, при трислоен стъклопакет.
Вероятно даже банските вентилатори 90 м3/ч ще са затруднени.

За монтаж на външна топлоизолация е необходим проект, и одобрение от кметството на район "Приморски".
За климата на Варна 10 см е прекалено голяма дебелина, от експертни позиции.

Идеята с вътрешна изолация на тавани не е ясна. Има смисъл единствено ако е на тавана на гаража отдолу.

Светло виждане е кондензационният влагоотделител, ако обаче е влагоабсорбатор - не. А за активен тип не съм чувал.

Конкретните материали и конкретната технология зависят от непосредствения изпълнител,
свикнал с даден материал, или усвоил дадена технология.
Успех.
"Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи." - Джеръм Клапка Джеръм
academil
Експерт

Мнениеот Aac на 30 Май 2012 07:06

Привет :)
Относно паркета - настоящият е от построяването на блока - с големи фуги , различни цветни петна от въздействието на UV лъчи и време , освен това е доста крив (скърца на места) . Едва ли е добра идея да се запази . Що се отнася за ламинат versus паркет , вероятно изказаната позиция е правилна , но има ли данни какво излъчват лаковите покрития с които се третира естествения ? В сегашното си жилище съм с естествен и бих казал че се надира доста лесно , надявах се при качествен ламинат да се избегне този ефект .
За подовата настилка - иска ми се да направя термо изолация , за да повиша топлинната ефективност на помещенията . Аз съм чувал за 3 възможности -> фибран -горното мнение го изклчва ///стириопор - няма носещи свойства , с течение на времето се стопява ///вата - абсорбира влагата от гаражите . Явно трябва да се избере най-малкото зло от наличните . Обаче кое точно ? Освен ако има и други варианти , аз не зная , затова и реших да попитам :)
Относно вентилаторите в санитарните помещения - така е , но ако се разчите на естествена циркулация , трябва да държа отворен прозорец 24/7 .
Идеята със ватата и висящия таван е - топло и звуко изолация . Поне там се надявам че подхода е ОК
За влагоотделитела , под активен имах предвид такъв реализиран с Пелтие елемент или компресорен тип .

Що се отнася до твърдението "Конкретните материали и конкретната технология зависят от непосредствения изпълнител,
свикнал с даден материал, или усвоил дадена технология." как бих се радвал да е така :) За съжаление , ако трябва да Ви перифразирам , по скоро е "Конкретните материали и конкретната технология зависят от непосредствения изпълнител, и са свързани основно с надбавена стойност която получава , както и с времето необходимо за това" . Надеждата ми беше , че търсейки съвет във форум , мога да попадна на не чак дотам комерсиална позиция :)
Aac

Мнениеот nasco2 на 30 Май 2012 09:54

Aac написа:Привет :)
Относно паркета - настоящият е от построяването на блока - с големи фуги , различни цветни петна от въздействието на UV лъчи и време , освен това е доста крив (скърца на места) . Едва ли е добра идея да се запази . Що се отнася за ламинат versus паркет , вероятно изказаната позиция е правилна , но има ли данни какво излъчват лаковите покрития с които се третира естествения ? В сегашното си жилище съм с естествен и бих казал че се надира доста лесно , надявах се при качествен ламинат да се избегне този ефект .

Петната от УВ лъчи при цикленето се отстраняват. Относно мърдането и скърцането, както казах и по горе трябва да се види на място, кривината на паркета не е единствената причина за издаване на звуци. Относно излъчването на лаковете, тези с вредни емисии ги спряха от пазара, всяка реномирана фирма има сертификация за лака си, но ако и това не ви се струва достатъчно вече има много лакове на водна основа. А пък това, че е стар паркета, няма значение, аз лично съм ремонтирал 100-годишен паркет.
Аватар
nasco2
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ
ПАРКЕТ, ЛАМИНАТ И ДЮШЕМЕ

Мнениеот mrdds на 02 Фев 2013 18:43

Ще използвам темата да питам и аз.

При полагане на вътрешна изолация от ГК и вата и монтаж на климатик кое е първото?
Поставяне на тръбите и външното тяло,върху тръбите се редят ватата и конструкцията или обратното?Първо изолацията и после се пробива?

Също така при монтаж на плочки в банята и смяна на вратата кое е първото?
На гола стена поставяне на вратата или на налепена, фугирана,нивелирана стена поставяне на врата и каса?

Като цяло ще правя основен ремонт на баня и хол с кухненски бокс.Според мен последователността е следната,поправете ме ако греша:
-Полагане на допълнителна ел.инсталация където е нужно-нови контакти,директни проводници за аспиратор и печка,кабели за луни и допълнително осветление
-премахване на подови настилки(мокет)
-премахване на старата дървена дограма и вратите с касите
-монтаж на нова дограма
-пробиване на отвор за климатика,полагане на тръбите и външното тяло
-поставяне на вътрешната изолация
-обръщане на прозорците
-шпакловане , боядисване
-монтаж на вътрешното тяло на климатика
-монтаж на новите врати
-монтаж на подовия паркет
-внасяне на мебелите
mrdds
Потребител

Мнениеот pooh на 02 Фев 2013 20:39

1. Къртене и демонтаж, на всичко, което трябва да се премахне
2. Изнасяне на получените камари с боклук (не подценявайте тази точка - жилището се зарива с чували, ако се отложи за "по натам")
3. ВиК - ако се подменя/изменя хоризонталната разводка - сега е момента.
4. ОВ - прокарване на тръби за парно, климатици, и вентилации
5. ЕЛ - прокарване на инсталация, като се предвиждат последващи работи (изолации и гипсокартон) и разположение на ключове и контакти.
- Тук е момента за облицовките в банята - теракот, фаянс ?
- Фугиране и оформяне на тавана в банята - тези операции са независими от другите помещения
- Монтаж на санитарен фаянс и "кичене" на банята ?
6. Монтаж на дограмите
7. Монтаж на изолации, гипсокартон и обръщане на дограми - в този ред
8. Шпакловки
9. Боя - първо таван, после стени.
10. Монтаж на електро-уреди, ключове и контакти.
11. Монтаж на паркет - може да се монтира и преди боята, но тогава трябва да се предвиди предпазването на настилката от боята и механични наранявания.
12. Мебелно обзавеждане и поливане на ремонта (ако се пропусне - следват проблеми със свръхестествен характер :wink: )
Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости!
Колкото повече - толкова повече!
3 пъти режа ... и все късо!
Аватар
pooh
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво
ПРОФЕСИОНАЛИСТ Сухо с-тво

Мнениеот gidik на 05 Мар 2013 23:35

Aac написа:Привет на всички :)
...
Засега смятам така , но предполагам ще ме коригирате ако допускам грешка :)
1)Махане на паркета във всички стаи (стар и скърца)
2)разрушаване на старата подова настилка (навремето са ползвали сгурия, ако съм разбрал правилно)
3)изравняване на подовете във всички стаи (саморазливна настилка , марка , майстор който може да свърши работата в района на Варна ?)
4)чакам 1 месец
5).....
Приемам всякакви съвети , забележки и идеи . Благодаря предварително на всеки решил да помогне :)

Привет!
Саморазливната замазка не се прави под топлоизолацията, а е последната операция преди декоративните подови настилки, за да се осигури абсолютно хоризонтално ниво. Същия този ефект може да се постигне и с дървени плоскости като на снимките. Между другото на саморазливните замазки се добавя само направна вода, т.е. количество, което е необходимо за химичното свързване и почти липсва изпарение на влага. За това добрите марки саморазливни замазки позволяват още на следващия ден да се нарежда паркет.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Сървис Индъстри ЕООД
gidik.si@gmail.com"
+359898577152 Радослав Чичев
Индустриални подови настилки. Саморазливни замазки. Шлайфане, полиране и импрегниране на подове от бетон, мрамор и гранит. Маркировка. Хидроизолации. Инжектиране на смоли в стоманобетонни конструкции.
Аватар
gidik
СМР
СМР

Назад към Ремонти - общи теми, дебати и консултации